11 Φεβ

1. Ντάκος (Παξιμάδι με Ντομάτα και Φέτα)
Υλικά:
- 2 μεγάλα κρίθινα παξιμάδια
- 2 ώριμες ντομάτες (περίπου 300 γρ.)
- 100 γρ. φέτα ή μυζήθρα
- 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βρέξτε ελαφρά τα παξιμάδια κάτω από τρεχούμενο νερό για να μαλακώσουν.
- Τρίψτε τις ντομάτες σε ένα μπολ και αλατοπιπερώστε.
- Τοποθετήστε τις ντομάτες πάνω στα παξιμάδια.
- Θρυμματίστε τη φέτα ή τη μυζήθρα πάνω από τις ντομάτες.
- Περιχύστε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με ρίγανη.
- Σερβίρετε αμέσως.
2. Χοχλιοί Μπουμπουριστοί (Σαλιγκάρια)
Υλικά:
- 500 γρ. χοχλιούς (σαλιγκάρια)
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
Εκτέλεση:
- Καθαρίστε τους χοχλιούς, πλένοντάς τους καλά με άφθονο νερό.
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε τους χοχλιούς με την όψη προς τα κάτω και τηγανίστε για 3-4 λεπτά.
- Ρίξτε το ξύδι και πασπαλίστε με δεντρολίβανο.
- Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά.
- Σερβίρετε ζεστοί με φρέσκο ψωμί.
3. Σφακιανή Πίτα
Υλικά:
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 ml νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γρ. φρέσκια μυζήθρα
- 3 κ.σ. μέλι για το σερβίρισμα
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το νερό και το αλάτι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Χωρίστε τη ζύμη σε μικρές μπάλες και ανοίξτε τις σε λεπτούς δίσκους.
- Τοποθετήστε λίγη μυζήθρα στη μέση κάθε δίσκου και διπλώστε, κλείνοντας καλά τις άκρες.
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίστε τις πίτες μέχρι να χρυσίσουν.
- Σερβίρετε ζεστές με μέλι.
4. Αντικριστό Αρνί
Υλικά:
- 2 κιλά αρνίσια παϊδάκια ή μπούτι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- Αλάτι χοντρό
- Πιπέρι
- Δεντρολίβανο
Εκτέλεση:
- Τοποθετήστε τα κομμάτια αρνιού σε σουβλιά ή σε αντικριστό σχάρα, ώστε να ψήνονται όρθια.
- Αλατοπιπερώστε και προσθέστε δεντρολίβανο.
- Ψήστε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2-3 ώρες, περιστρέφοντας τακτικά.
- Σερβίρετε ζεστό με πατάτες ή σαλάτα.
5. Χορτόπιτα
Υλικά:
- 500 γρ. χόρτα (σπανάκι, σταμναγκάθι, ραδίκια)
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 2 φύλλα κρούστας
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα χόρτα, το κρεμμύδι και τα πράσα.
- Προσθέστε τη φέτα και ανακατέψτε.
- Στρώστε το πρώτο φύλλο κρούστας σε ένα ταψί, αλείψτε με ελαιόλαδο και απλώστε τη γέμιση.
- Καλύψτε με το δεύτερο φύλλο, αλείψτε με λάδι και ψήστε στους 180°C για 30-40 λεπτά.
- Σερβίρετε ζεστή.
6. Γαμοπίλαφο
Υλικά:
- 500 γρ. αρνί ή κατσίκι
- 1 λίτρο ζωμό κρέατος
- 200 γρ. ρύζι για πιλάφι
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βράστε το κρέας σε νερό και αφαιρέστε τον αφρό.
- Κρατήστε τον ζωμό και προσθέστε το ρύζι.
- Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέστε το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού.
- Σερβίρετε ζεστό με το κρέας.
7. Καλιτσούνια (Γλυκά ή Αλμυρά)
Υλικά (για περίπου 20 τεμάχια):
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 ml νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- 300 γρ. μυζήθρα (για γλυκιά εκδοχή: προσθέστε 2 κ.σ. ζάχαρη και 1/2 κ.γ. κανέλα)
- Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το νερό και το αλάτι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Αφήστε τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόψτε σε μικρούς κύκλους (περίπου 10 εκ. διάμετρο).
- Τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα μυζήθρας στο κέντρο κάθε κύκλου και διπλώστε σε μισοφέγγαρο, κλείνοντας καλά τις άκρες.
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίστε τα καλιτσούνια μέχρι να ροδίσουν.
- Σερβίρετε ζεστά. Για τη γλυκιά εκδοχή, πασπαλίστε με μέλι ή ζάχαρη άχνη.
8. Σταμναγκάθι με Χοιρινό ή Κατσίκι
Υλικά:
- 500 γρ. σταμναγκάθι (ή άγρια χόρτα)
- 700 γρ. χοιρινό ή κατσίκι σε κομμάτια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100 ml ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το κρέας.
- Προσθέστε λίγο νερό και σιγοβράστε το κρέας για περίπου 1 ώρα.
- Προσθέστε το σταμναγκάθι και μαγειρέψτε για 15-20 λεπτά ακόμα.
- Περιχύστε με χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώστε και σερβίρετε ζεστό.
9. Γεμιστά (Ντομάτες και Πιπεριές)
Υλικά:
- 4 μεγάλες ντομάτες
- 4 μεγάλες πιπεριές
- 200 γρ. ρύζι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
Εκτέλεση:
- Κόψτε τα καπάκια από τις ντομάτες και τις πιπεριές και αφαιρέστε το εσωτερικό τους (κρατήστε το εσωτερικό από τις ντομάτες σε μπολ).
- Ανακατέψτε το ρύζι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το εσωτερικό από τις ντομάτες, 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Γεμίστε τις ντομάτες και τις πιπεριές με το μείγμα και τοποθετήστε τα σε ταψί.
- Ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο από πάνω και ψήστε στους 180°C για 1 ώρα.
- Σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
10. Τσιγαριστό Αρνί ή Κατσίκι
Υλικά:
- 1 κιλό αρνί ή κατσίκι σε μερίδες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.σ. δεντρολίβανο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Προσθέστε το κρέας και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Ρίξτε το σκόρδο και το δεντρολίβανο και ανακατέψτε.
- Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί.
- Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε με φρέσκο ψωμί ή πατάτες.