11 Φεβ

1. Ντάκος (Παξιμάδι με Ντομάτα και Φέτα)

Υλικά:

  • 2 μεγάλα κρίθινα παξιμάδια
  • 2 ώριμες ντομάτες (περίπου 300 γρ.)
  • 100 γρ. φέτα ή μυζήθρα
  • 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βρέξτε ελαφρά τα παξιμάδια κάτω από τρεχούμενο νερό για να μαλακώσουν.
  2. Τρίψτε τις ντομάτες σε ένα μπολ και αλατοπιπερώστε.
  3. Τοποθετήστε τις ντομάτες πάνω στα παξιμάδια.
  4. Θρυμματίστε τη φέτα ή τη μυζήθρα πάνω από τις ντομάτες.
  5. Περιχύστε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με ρίγανη.
  6. Σερβίρετε αμέσως.

2. Χοχλιοί Μπουμπουριστοί (Σαλιγκάρια)

Υλικά:

  • 500 γρ. χοχλιούς (σαλιγκάρια)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίστε τους χοχλιούς, πλένοντάς τους καλά με άφθονο νερό.
  2. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  3. Προσθέστε τους χοχλιούς με την όψη προς τα κάτω και τηγανίστε για 3-4 λεπτά.
  4. Ρίξτε το ξύδι και πασπαλίστε με δεντρολίβανο.
  5. Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά.
  6. Σερβίρετε ζεστοί με φρέσκο ψωμί.

3. Σφακιανή Πίτα

Υλικά:

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 ml νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. φρέσκια μυζήθρα
  • 3 κ.σ. μέλι για το σερβίρισμα
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το νερό και το αλάτι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
  2. Χωρίστε τη ζύμη σε μικρές μπάλες και ανοίξτε τις σε λεπτούς δίσκους.
  3. Τοποθετήστε λίγη μυζήθρα στη μέση κάθε δίσκου και διπλώστε, κλείνοντας καλά τις άκρες.
  4. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίστε τις πίτες μέχρι να χρυσίσουν.
  5. Σερβίρετε ζεστές με μέλι.

4. Αντικριστό Αρνί

Υλικά:

  • 2 κιλά αρνίσια παϊδάκια ή μπούτι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • Αλάτι χοντρό
  • Πιπέρι
  • Δεντρολίβανο

Εκτέλεση:

  1. Τοποθετήστε τα κομμάτια αρνιού σε σουβλιά ή σε αντικριστό σχάρα, ώστε να ψήνονται όρθια.
  2. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε δεντρολίβανο.
  3. Ψήστε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2-3 ώρες, περιστρέφοντας τακτικά.
  4. Σερβίρετε ζεστό με πατάτες ή σαλάτα.

5. Χορτόπιτα

Υλικά:

  • 500 γρ. χόρτα (σπανάκι, σταμναγκάθι, ραδίκια)
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 2 φύλλα κρούστας
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα χόρτα, το κρεμμύδι και τα πράσα.
  2. Προσθέστε τη φέτα και ανακατέψτε.
  3. Στρώστε το πρώτο φύλλο κρούστας σε ένα ταψί, αλείψτε με ελαιόλαδο και απλώστε τη γέμιση.
  4. Καλύψτε με το δεύτερο φύλλο, αλείψτε με λάδι και ψήστε στους 180°C για 30-40 λεπτά.
  5. Σερβίρετε ζεστή.

6. Γαμοπίλαφο

Υλικά:

  • 500 γρ. αρνί ή κατσίκι
  • 1 λίτρο ζωμό κρέατος
  • 200 γρ. ρύζι για πιλάφι
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βράστε το κρέας σε νερό και αφαιρέστε τον αφρό.
  2. Κρατήστε τον ζωμό και προσθέστε το ρύζι.
  3. Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέστε το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού.
  4. Σερβίρετε ζεστό με το κρέας.

7. Καλιτσούνια (Γλυκά ή Αλμυρά)

Υλικά (για περίπου 20 τεμάχια):

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 ml νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 300 γρ. μυζήθρα (για γλυκιά εκδοχή: προσθέστε 2 κ.σ. ζάχαρη και 1/2 κ.γ. κανέλα)
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το νερό και το αλάτι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Αφήστε τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  2. Ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόψτε σε μικρούς κύκλους (περίπου 10 εκ. διάμετρο).
  3. Τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα μυζήθρας στο κέντρο κάθε κύκλου και διπλώστε σε μισοφέγγαρο, κλείνοντας καλά τις άκρες.
  4. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίστε τα καλιτσούνια μέχρι να ροδίσουν.
  5. Σερβίρετε ζεστά. Για τη γλυκιά εκδοχή, πασπαλίστε με μέλι ή ζάχαρη άχνη.

8. Σταμναγκάθι με Χοιρινό ή Κατσίκι

Υλικά:

  • 500 γρ. σταμναγκάθι (ή άγρια χόρτα)
  • 700 γρ. χοιρινό ή κατσίκι σε κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το κρέας.
  2. Προσθέστε λίγο νερό και σιγοβράστε το κρέας για περίπου 1 ώρα.
  3. Προσθέστε το σταμναγκάθι και μαγειρέψτε για 15-20 λεπτά ακόμα.
  4. Περιχύστε με χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώστε και σερβίρετε ζεστό.

9. Γεμιστά (Ντομάτες και Πιπεριές)

Υλικά:

  • 4 μεγάλες ντομάτες
  • 4 μεγάλες πιπεριές
  • 200 γρ. ρύζι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Κόψτε τα καπάκια από τις ντομάτες και τις πιπεριές και αφαιρέστε το εσωτερικό τους (κρατήστε το εσωτερικό από τις ντομάτες σε μπολ).
  2. Ανακατέψτε το ρύζι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το εσωτερικό από τις ντομάτες, 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  3. Γεμίστε τις ντομάτες και τις πιπεριές με το μείγμα και τοποθετήστε τα σε ταψί.
  4. Ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο από πάνω και ψήστε στους 180°C για 1 ώρα.
  5. Σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.






10. Τσιγαριστό Αρνί ή Κατσίκι

Υλικά:

  • 1 κιλό αρνί ή κατσίκι σε μερίδες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Προσθέστε το κρέας και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  3. Ρίξτε το σκόρδο και το δεντρολίβανο και ανακατέψτε.
  4. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί.
  5. Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε με φρέσκο ψωμί ή πατάτες.